perjantai 10. huhtikuuta 2009

TV-urani litteraatio

Esiinnyin keskiviikkona 8.4. klo 21.30-21.40 YLE TV1:n A-Studiossa, jossa minua haastateltiin yliopistolaista ja maakuntayliopistoista.

Sanoin (mutta se kuulosti paremmalta televisiossa):

Siinä uudistuksessa on monia epäkohtia: yliopistoja ollaan [ollaan] muuttamassa [niin kun] yritysten tavalla toimiviksi organisaatioiksi, ja johtajien valta lisääntyy, ja demokratia vähenee [ja tämmöinen]. Resurssit ja rahat keskitetään [näille] aloille, mitkä on [on niin kun] "innovatiivisia".

Ja myöhemmin:

[No] se on tosi omituinen [omituinen] [omituinen] ajatus, että esimerkiksi Keski-Suomessa tai muissa maakunnissa olisi samanlaisia pääomia, joita [sitten] yritykset tai yksityiset henkilöt olisivat valmiita antamaan yliopistoille. Mun mielestä pääkaupunkiseudulla tilanne on ihan toinen. [Ja nimenomaan, että] maakuntien laaja-alaiset yliopistot kärsii.

Kaikista viimeisin lause oli ainakin leikattu yhdestä myöhäisemmästä kohdasta haastattelua, mutta muuten siinä tuskin oli copy-pastea juurikaan (pelottavaa tietysti, että sitä ei edes huomaa).

Itse haastattelu kesti varmaan puolisen tuntia, ja sanoin paljon muutakin korkeaälyistä (josta tosin osa tuli esiin myös lehtori Emilia Palosen puheenvuoroissa). Tärkein pointti, jota yritimme Anna-Marin kanssa nostaa pöydälle useampaan otteeseen, oli se, että lakiuudistus on vain osa sitä kehitystä, jota Suomen yliopistoissa on tapahtunut jo vuosikausien ajan. Ja että hyväksyttiin laki nyt tai ei, niin opiskelijoiden (ja miksei henkilökunnankin) olisi syytä alkaa toden teolla huolestua yliopiston tulevaisuudesta. Ja toisaalta sekin, että yliopistolaitos tarvitsee uudistuksia, eikä tavoitteena pidä olla nykytilanteen säilyttäminenkään. Henkilökunta on ylityöllistettyä ja palkkakuopassa, eikä opetus (siksi tai muista syistä) monestikaan ole erityisen korkealaatuista.

Innokkaasti googlaileva isäni oli muuten huomannut, että televisiotähteyteni on herättänyt vaatimuksia myös Ylen toiminnan karsimisesta. Ihan pelkästään minun takiani Yleisradiota ei ehkä vielä kannata lopettaa, mutta ohjelmiensa nettijakelun järjestämisestä se ainakin ansaitsisi vähän tulta ja tulikiveä. Windows Media Player -riippuvuus tekee ohjelmaklipeistä tuskallista katseltavaa kaikille meille paremman käyttöjärjestelmän löytäneille.

A-Studio on (ilmeisesti vielä jonkin aikaa) kuunneltavissa täällä.

2 kommenttia:

Jani kirjoitti...

Ylen Windows Media Player -riippuvuus on kohta historiaa. Toivon mukaan edes flash-riippuvuutta ei tule tilalle.

Oskari kirjoitti...

Ohops, kerrankin hyvä uutinen. Pitäiskö nyt sitten maksaa tv-maksu, kun niitä rahoja kerrankin käytetään johonkin näin hienoon.