tiistai 21. lokakuuta 2008

Vaaliapologiaa ja -tunnustus


Olen hieman kampanjoinut. Jaeskelin tänään kampuksella karkkia, porkkanoita ja propagandaa. Päivän ehdoton kohokohta oli tuntematon henkilö, joka sanoi suunnilleen näin: "Oletsä se Oskari? Äänestin sua juuri äsken."

Keskustelin ohimennen myös Grönionin Touko Aallon ja Marjukan (jonka sukunimestä en ole nyt ihan varma) kanssa siitä, että ovatko Pirkan kitukasvuiset naposteluporkkanat ja lätkäliigamakeiset moraalista jaettavaa ollenkaan.

Lähinnä puhe taisi olla siitä, että mitä tapahtuu ylijäävälle kasville, kun muutaman sentin porkkanapalasia veistellään suuremmista kimpaleista. Niitä ei kuitenkaan (onneksi) heitetä pois, vaan ne menevät sorkkaeläinten ravinnoksi. Mitä karkkeihin tulee, niin niitä valmistaa Leafin Auran tehdas ja ne ovat kotimaista elintarviketeollisuutta parhaimmillaan (paitsi tietty ne hammaspeikot).

---

Se siitä, nyt seuraa järkyttävä tunnustus: Tajusin valehdelleeni Ylen vaalikoneen vaalirahoitusta koskeneeseen kysymykseen, jossa väitin ulkopuolisen rahan osuutta olevan vaalibudjetistani 0 prosenttia.

Sain nimittäin vaalikoneeseen vastattuani "pyytämättä ja yllätyksenä" Keski-Suomen Vasemmistonuorilta vaalirahoitusta 200 euroa, joskaan tuskin käytän siitä kaikkea. Sen minkä käytän, käytän porkkanoihin, karkkeihin, tulostuskiintiöön, osuuteen ylioppilaslehden nuorten ehdokkaiden mainoksesta ja (ehkä hieman typeränä heräteostoksena, mutta menköön nyt kun kerran rahaa on) ilmoituspaikkaan KSML:n varjovaalisysteemistä. Rakas maakuntalehtemme kun ei tarjoa edes mahdollisuutta liittää varjovaalisivustolle linkkiä ehdokkaan kotisivuille (tai mitään muutakaan äänestäjän kannalta mielekästä sisältöä) ilman että siitä maksaa.

Näin ollen ulkopuolisen rahoituksen osuus on siis ruhtinaalliset 100% vaalibudjetistani. Olen totaalinen vapaamatkustaja.

Lisään tähän eksaktit summat vielä ennen vaalipäivää (kunhan selviää, että tarvitseeko karkkeja ostaa vielä vähän lisää).

---

PÄIVITYS 24/10/08: Lopullinen budjetti

MENOT
Mainoslappusten tulostuskulut 30e
Karkkia & porkkanoita 25,93e
Osuus vasemmistonuorten mainoksesta 39,60e
KSML:n varjovaali-ilmoitus 75e
--- yhteensä 170,53e

TULOT
Vasemmistonuorten avustus nuorelle ja köyhälle ehdokkaalle 200e
--- yhteensä 200e (josta pystyn nostamaan tietysti vain 170,53e)

Eli siinä se on. Vihreät julkaisivat esimerkillisesti kaikkien ehdokkaiden, paikallisjärjestöjen ja itse puolueen budjetit jo ennen vaaleja, ja mielestäni lakia pitäisi muuttaa niin, että tämä tulisi pakolliseksi. Pieni silmäys jotenkuten tuntemieni ehdokkaiden vaalirahoitusilmoituksiin (Jukka, Touko, Paloma, Teppo, Kyösti) paljastaa, että kovan luokan tekijöihin verrattuna kampanjani oli surkean pieni, mutta toisaalta joillain ehdokkailla oli pienempiäkin.

Ilman VaNun avustusta olisin jättänyt KSML:n varjovaalimainoksen pois, jolloin budjetti olisi tippunut alle sataseen.

0 kommenttia: