tiistai 20. tammikuuta 2009

Hajanaista valokuvauksesta


Olen peuhannut viimeaikojen vapaa-ajat selaillen erilaisia valokuvausaiheisia opastussivuja ja nettifoorumeita. Pohjatietoni aukon koista ja suljinajoista sun muista ISO-herkkyyksistä olivat varsin vähäiset, mutta perusasioista pääsee (näemmä) jyvälle aika nopeasti -- tai ainakin tilaan, jossa luulee olevansa jyvällä jostain.

Mikäli sinunkin perustietosi ovat vähäiset ja haluat samaan tilaan, niin suosittelen alkajaisiksi näitä kahta linkkiä: Linkki1. Linkki2.

Aukkojen koot, valotusajat ja ISO-herkkyydet riittävät tietysti vain tiettyyn pisteeseen asti, ja sen jälkeen olisi hyvä osata käyttää kameraa myös ei-teoreettisella tasolla. Ohjekirja ei ikävä kyllä ollut hirveän tyhjentävä, ja kameran mekaniikkaan perehtymisessä oli muunkinlaisia ongelmia. Yhden esimerkin mainitakseni: "auto-ISO" -ominaisuudesta puhutaan kahdessa eri valikossa (kuvausvalikko ja mukautettujen asetusten valikko), joissa ne tarkoittavat hieman eri asioita.

Kaikeksi onneksi älysin kääntyä tässäkin asiassa Googlen puoleen ja löysin Ken Rockwell -nimisen valokuvaajan ja valokuvajournalistin huomattavasti Nikonin ohjekirjaa tyhjentävämmän selostuksen D40:n toiminnasta. Recommended cameras -sivullaan hra. Rockwell jopa suosittelee tätä nimenomaista kameraa kätevimmäksi ja hintaansa nähden parhaaksi mahdolliseksi ostokseksi kaikista maailmankaikkeuden kameroista, mikä on klassisinta ja toimivinta elektroniikan omistajan nuoleskelua (sillä omien laitteidensa kehuja kuullakseenhan elektroniikan omistajat elektroniikkaa omistavat).

Mutta alas, Ken Rockwell paljastui suuremmaksi persoonallisuudeksi kuin uskalsin odottaakaan. Googlailin äijää katsoakseni, että löytyykö siitä mitään mielenkiintoista, ja löysin:
1) lyömättömän Ken Rockwell Facts -teesikokoelman (sillä Ken Rockwell on valokuvauksen Chuck Norris)
ja
2) järjettömän pitkän ja vaiherikkaan foorumikeskustelun, jossa ihmiset kinaavat siitä, onko KR nero vai idiootti (suuri enemmistö näyttäisi kallistuvan jälkimmäiselle kannalle).

Minulle oppaastaan oli kuitenkin kovasti apua, joten: Kiitos, Ken.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvistä vinkeistä. Järkkärin hankkiminen on ainainen unelma. Sen toteuttamista on jarruttanut kuitenkin se tosi asia että se tulisi todennäköisesti makaamaan kotona eikä menossa mukana. Turhake?

Oskari kirjoitti...

Ehkä, ehkä ei.

Mutta kuten profeetta sanoo, kameralla ei ole väliä:

http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

Anonyymi kirjoitti...

Ostinpahan muuten kuitenkin. Olet hyvä mainosmies :)

Oskari kirjoitti...

Hehheh, onnea harrastukselle.