torstai 2. lokakuuta 2008

Messeviä massablogeja

Olen käyttänyt viime aikoina blogien selailuun/lueskeluun hälyttävän määrän aikaa. Viimeksi kun tarkistin, niin Google Readeriin (joka on sekä ruma että osa pahuuden imperiumia, mutta jota itsepintaisesti käytän) taisi tulla syötteitä yhteensä 66 blogista. Osa on tietysti hiljaisempia tai peräti kuolleita, mutta osa niinkin aktiivisia, että jos ei käy merkkailemassa postauksia luetuiksi muutamaan päivään, niin odottamassa on eteinen-niin-täynnä-postia-ettei-mahdu-sisään-ilman-lapiota -tilanteen digitaalinen vastine.

Uusin lisäys listaan on Villen blogin kautta löytämäni uskomattoman nerokas Mitä Suomi puhuu?, joka sisältää ainoastaan netin keskustelufoorumeilta löytyneitä viisauksia, joihin anonyymi(t) ylläpitäjä(t) ovat lisänneet ainoastaan hyvän journalistisen tavan mukaiset otsikot. Näitä on mukava lueskella aina, kun huomaa pitävänsä ihmiskuntaa epähuomiossa liian nerokkaana. Kuluvan viikon suosikkini on... no, hankala valita vain yhtä, mutta olkoon sitten tämä:

Avoliitto ei ole kaksinen “liitto” eikä mikään tae sivistyksestä. Avoliiton on korppi kuuluttanut ja varis vihkinyt. Suomen kansan on pilannut liiallinen vapaus.

--- nimimerkki Nice, “Potkut lesbouden takia - keskiajallako täällä eletään?”, Iltasanomat keskustelut 2.10.2008
Toiset kaksi tarkemmin seuraamaani mielenkiintoista ja hyperaktiiviseen tahtiin päivittyvää blogia ovat:

1) Sarjakuvakäsikirjoittaja Warren Ellisin nettipäiväkirja, mutta siellä on rehellisesti sanottuna harvoin mitään erityisen kiinnostavaa, joten ei siitä sen enempää. (Ehkä mielenkiintoisten asioiden keksiminen ja kirjoittelu niin kiihkeään tahtiin on yhden ihmisen suorituskyvyn ulkopuolella.)

2) Teknohippien yhteisblogi BoingBoing, jossa kertoillaan sen suuremmitta rajoitteitta kaikesta mielenkiintoisesta ja hämärästä, mitä internetissä (ja sen ulkopuolella) on meneillään. Eniten BB:ssä käsitellään kulttuuria, teknologiaa ja kansalaisoikeuksia (erityisesti sähköisiä).

Muutaman viime päivän aikana siellä on käsitelty mm. ihmisen virtsatiehyttä esittävää työpöydän taustakuvaa, 12 vuotta vanhaa McDonald's-hampurilaista, joka näyttää aivan samalta kuin uusi (nämä säilöntäaineet tekevät ihmiselle varmasti vain hyvää), reppuun laitettavista metallilevyistä, joilla voi lähettää terveisiä lentokentän matkatavaroiden läpivalaisijalle ja USA:n turvallisuuspolitiikkaa kommentoivia taidetuotteista:
Myös Making Light ja Worldchanging voisi mainita tässä yhteydessä, mutta niiden syötteet ovat syystä tai toisesta rajoitettuja, joten lukuohjelmalla ei näe kuin otsikon ja muutaman sanan, joten niitä tulee seurattua vähemmän tarkasti. Ja itse asiassa jotkun Wired-lehden blogitkin taitavat päivittyä aika usein. No joo, onhan näitä.

Mutta loppuun vielä rutinaa: Nämä äsken mainitut suppeat syötteet ovat aivan zaakelin rasittavia sen tähden, että lukuohjelmien tarkoitus on nimenomaan se, ettei tarvitse juosta ympäri nettiä blogeja lukemassa, vaan blogitekstien on tarkoitus tulla minun luokseni. Järki-ihmisetkään ei aina tajua tätä tai tule ajatelleeksi. Juuri äsken lähetin Paavo Arhinmäelle terveisiä turhautuneelta lukijalta.

0 kommenttia: