sunnuntai 1. elokuuta 2010

Lisää urpoja takapihalleni

Neste Oil Rally Finland täytti viikonloppuna kotikaupunkini Jyväskylän ihastuttavaan eleganssiin. En asu keskusta-alueella ja välttelin sitä aktiivisesti, joten säästyin varmasti pahimmalta, mutta pääsin silti osingoille Keski-Suomen tärkeimmän kesätapahtuman hyvästä meiningistä lähimetsässäni ajettujen Laajavuoren erikoiskokeiden ansiosta.

Ne eivät ole kuuluneet ohjelmistoon 16 vuoteen, joten hetki oli kuulemma historiallinen ja tärkeä. Hauskaa riitti, sillä ralliautojen riipivän metelin ja pakoputken paukahdusten (jotka kuulostivat siltä kuin joku olisi ampunut metsässä tykillä) lisäksi pusikosta kantautui säännöllistä, kummallista ja sanatonta kännistä mölyä.

Jyväskylän kaupunki tuki tapahtumaa neljännesmiljoonalla. Tästä summasta tosin pitäisi (joidenkin kaaosteoreettisten laskelmien mukaan) saada ralliin liittyvinä tuloina takaisin kaupungin kassaan vähän yli puolet. Yrityksetkin hyötyvät ralliturismista kovasti. Ja hei: 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa seuraa kieli pitkällä Laajavuoren pusikoiden draamaa. Sen merkitystä koko Keski-Suomelle ei voi rahassa mitata, hyperboloi päivän Keskisuomalaisen pääkirjoitus.

En epäile NORF:n myönteisiä taloudellisia vaikutuksia Jyväskylälle (en ainakaan yhtä paljon kuin oletettuja imagopoliittisia vaikutuksia), mutta vihaan silti tapahtumaa aika intensiivisesti. Vaikka melusaasteet, ralliurpojen invaasiot ja muut ikävät lieveilmiöt jätettäisiin laskuista pois, en voi olla ajattelematta sitä, että autoilun ja kasvihuonepäästöjen tuottamisen glorifiointi ylläpitää epämiellyttäviä ja vahingollisia asenteita. Vähän kuin jotkut missikisat.

Niinpä osallistuin eilen rallivastaiseen Reclaim the Streets -kadunvaltaustapahtumaan, josta tykätään netissä:

Täytyy kuitenkin kehaista, että viherpiipero-kommunisti-idiootit, joilla on asiat liian hyvin ja aikaa rutista pikkuasioista, järjestivät oikein mukavat bileet ja aurinkoisella Kauppakadulla oli hauskaa istuskella piknikillä. Myös silmät suurina, alaleuka polvissa ja (ajoittain) keskisormi pystyssä ohi kulkeneet rallituristit olivat hupaisaa katseltavaa.

Oma arvaukseni on -- ikävä kyllä -- kuitenkin, etteivät kaikki mukana olleet välttämättä olleet kommunisteja. Ja kaikkien asiat eivät -- ikävä kyllä -- välttämättä edes ole hyvin. Säästökuurilla olevassa kaupungissa tilaa riittää (muille kuin maksukykyisimmille) ihmisille vähän ja elinkeinoelämän tarpeisiin vastaavasti sitäkin enemmän. Tämä oli kadunvaltauksenkin teemana, ja mielenosoituskulkueen kärjessä keikkunut Kaupunki meille! -lakana liittyi tähän keskusteluun.

Menneinä vuosina tapahtuman järjestäjät ovat kuulemma hukkuneet tappouhkauksiin. Tällä kertaa jännitys rajoittui oheisessa kuvassa näkyvään kulkueen läpi ajaneeseen moottoripyöräilijään ja yhteen vallatulle kadulle nakattuun kananmunaan. Sohwin terassilta joku huusi: "Menkää oikeisiin töihin!"

Reclaim the Streets on nuorten ihmisten poliittista toimintaa, jota kaikkialla muistetaan aina kaipailla, mutta joka ei sitten olekaan enää hyvä juttu, kun se todella tapahtuu. Jyväskylän kunnallispolitiikan Cobra Commander, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen, väläytti Keskisuomalaisessa, että kaupunkilaiset voivat vaikuttaa asioihin riittävästi poliittisen järjestelmän puitteissa joka neljäs vuosi. Eli suomeksi: olisitte voineet pysyä kotona ja olla hiljaa.

Opiskelijapainotteisen populaation takia suuri osa nuoremmista jyväskyläläisistä ei kuitenkaan tule ottaneeksi tai ei edes voi ottaa osaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kunnallisvaalipäivänä. Reclaim the Streetsin kaltaisissa tapahtumissa se onnistuu, joten ne voisi ottaa hieman vakavammin.

Ralleista kirjoitteltiin myös Lavastekaupungissa -- pompöösistä tyylistä päätellen mahdollisesti pienessä hiprakassa.

0 kommenttia: